sâmbătă, 9 iunie 2018

Formaella

Formaela ( greacă : Φορμαέλλα ) este o brânză tare produsă exclusiv în Arachova , Grecia . Este renumit în toată Grecia
Formaela este preparată în principal din lapte de oaie sau de capră, are o coajă tare și coezivă și are o culoare galben deschis, fără găuri. Are un gust deosebit de pungent și este de obicei consumat la grătar sau prajit.Compoziția sa chimică este: un conținut maxim de umiditate de 38%, un conținut minim de grăsime de 40%.
Este un pic de munca la aceasta rețetă dar se merita.
Ingrediente
6kg lapte de oaie
1 cratiță mare sa încapă 6kg
Tul sau tifon
1 lingura de lemn
1 termometru
Pâlnie
Sare
Tava
Cheag
Mod de preparare
Strecuram lapte.
Punem sa fiarbă la 85 de grade , amestecând mereu cu lingura de lemn, sa nu se prindă
Preparam cheagul Intr un pahar cu apa punem o lingura sare  și cheag
Așteptăm să se răcească laptele și să ajungă la temperatura de 32 de grade.
Adaugăm cheaguri.
Acoperim cratiță și punem un prosop oeste. O lăsăm acolo până se încheagă bine,nu mutam cratita.
După două zile tăiem bucăți. Încălzim la 40 de grade.
O punem in coșuri speciale, ridicam temperatura la 60 de grade  și lăsăm pe foc , formele cu brânză ,o ora
După o oră scoatem formele.Ridicam temperatura la 75 de grade , punem din nou formele pentru o ora.
După răcire facem prima sărare, apoi scaotem din forma și sărăm toată branza.
După 4 zile servim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu