sâmbătă, 12 mai 2018

Paine cu ou si smântână

Friganele
Originile friganelelor se pierd in negura istoriei. Odata ce omenirea a inventat painea, cu siguranta a aparut si primul om prevazator, care s-a gandit cum sa faca sa nu iroseseasca bunatate de paine. Probabil asa a aparut prima friganea. Istoria consemneaza prezenta acesteia in timpul Imperiului Roman cand Apicius a mentionat reteta acesteia in a sa “De coquinaria” numind-o “un alt dulce”.
Chiar si denumirea in franceza inseamna acest lucru: "pain perdu" – paine pierduta. La noi, denumirea a aparut pe filiera greceasca, din cuvantul “φρυγανιά”-”frigania”.
Dar oricum i-am spune, este micul dejun al copilariei multora dintre noi sau garnitura preferata la o mancare.
Friganelele clasice se fac din felii de paine uscata muiate in lapte, in ou batut si prajite pe ambele parti, in tigaia cu ulei sau unt incins, apoi, se pudreaza cu zahar.
De la acest inceput umil, au aparut atatea variatiuni pe tema data, incat a devenit un preparat respectat si iubit in toata lumea.
Ingrediente
4 oua
paine uscata feliata
un praf de sare
100 ml smântână
ulei pentru prajit
1 cana lapte de migdale
Cascaval ras
Mod de preparare
 Punem painea in lapte sa se inmoaie cateva minute. Batem oul su sare, apoi adaugam smantana și cașcaval ras. Dupa ce painea este innmuiata se da prin oul cu smantana și cascaval, apoi se prajeste pe ambele parti in ulei incins. Scoatem feliile de paine prajita pe un platou cu hartie de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei. Se servesc cu zahar, dulceata , iaurt sau cu o cana de lapte. Pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu