vineri, 18 mai 2018

Gogoși sucite la cuptor

Cu siguranță cea mai sănătoasă variantă de a face gogoși este aceasta – la cuptor. Ne bucurăm de gustul unui desert clasic, pe care toată lumea îl adoră, fără să ne îngrijorăm că mâncăm prăjeli, fără să stăm să păzim fiecare gogoașă  în parte de teamă să nu se ardă sau să se îmbibe în prea mult ulei. O metodă sănătoasă, mult mai puțin solicitantă (ca timp și ca efort depus) și la fel de gustoasă ca metoda originală de facere a gogoșilor.
Ingrediente
500 gr făină 
180 ml lapte călduț 
10 gr drojdie uscată 
1 lingură unt nesărat
80 gr zahăr 
2 oua 
1/2 linguriță sare
3 vanilii
Mod de preparare
Pune o treime din laptele călduț într-un castron mare. Sfarămă drojdia înăuntru și lasă să stea 5 minute. Într-un bol mic, combină restul de lapte cu zahărul și unt. Adaugă în bolul mare, amestecă. Adaugă și ouale, amestecă până la omogenizare. Adaugă treptat făina și sarea și amestecă până la omogenizare. Dacă aluatul format e lipicios, mai adaugă făină până când nu mai e. Frământă aluatul pe o suprafață pudrată cu făină, timp de 5 minute/până când aluatul e maleabil, elastic. Formează o “bilă” mare din el, pe care pune-o într-un vas ușor uns cu ulei (ca să nu se lipească de el), acoperă cu folie alimentară și lasă-l la crescut, până se dublează. Cu mana rupem din aluat și facem un sul că la gogoși împletite , numai că eu le am innodat,  nu îl lăsa foarte gros deoarece în cuptor își va dubla/tripla Preîncălzește cuptorul la temperatură mare. Pune o hârtie pergament pe o tavă, pune gogoșile pe ea. Acoperă cu un prosop curat și lasă așa 45 de minute. Dă gogoșile la cuptor 7-10 minute (să verifici să nu se ardă).
Pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu