vineri, 20 aprilie 2018

sparanghel beneficii

Sparanghelul a început să fie cultivat  în anii 3000 î.Hr., în estul Mediteranei.  În prezent creşte în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia şi America de  Nord şi de Sud. În Europa, sezonul de recoltare durează din aprilie până la finalul lunii iunie. Având efect de antiîmbătrânire, antiinflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este  cu adevărat un aliment deosebit.
Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi),  sparanghelul are un număr scăzut  de calorii şi nu conţine grăsimi.
Curiozităţi despre sparanghel
Consumat încă din cele mai vechi timpuri, grecii şi romanii  mâncau sparanghelul crud, în timpul sezonului, şi uscat,  în timpul iernii.
De asemenea, tot romanii au început să îl  congeleze.
Metoda de preparare a sparanghelului se regăseşte  în cea mai veche carte de bucate, „De re coquinaria”, scrisă de  gastronomul Marcus Gavius Apicius.
 Împăratul Augustus Octavian Caesar este cunoscut pentru inventarea expresiei „ velocius quam asparagi coquantur ” - „mai repede decât ai  fierbe sparanghel”, asociată acţiunilor de scurtă durată, iniţiate  brusc, rapid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu