marți, 17 aprilie 2018

Cozonac simplu

Cozonac simplu și pufos
Nu ai nimic dulce sau vrei un cozonac ușor de facut
Iată rețeta mea
Ingrediente:
1 kg făină 000
6 ouă
200 Gr  zahăr
100 g unt cu 80% grăsime
5 linguri de ulei
200 ml lapte
coajă de portocală
o esență de rom
1 pliculeț drojdie uscată sau 40 gr drojdie proaspătă
Mod de preparare
Separam ouăle
Cernem faina
În mijlocul făinii facem o adâncitură. Amestecăm drojdia cu laptele călduț și 2-3 linguri de zahăr și turnăm amestecul în adâncitura din făină.
După 5-10 minute se adaugă gălbenușurile, zahărul , coaja rasă de portocală și esența de rom, uleiul și untul topit. Aveți grijă ca untul topit să nu fie fierbinte, trebuie să fie la temperatura camerei.
Se amestecă toate ingredientele. Se amestecă, nu se frământă. Dacă aluatul mai cere lichid puteți să mai adăugați apă călduță sau lapte (aproximativ 200-300 ml).
Acoperiți vasul cu aluat cu prosoape sau cu folie alimentară și lăsați-l la cald pentru o oră.
Apoi, ungeți mâinile cu ulei și împărțiți aluatul în patru părți.
Împletim două părți  și punem in tava apoi impletim și celelalte două părți și  punem in tava. Veți obține doi cozonaci perfecți – cozonaci fără frământare. Îi mai lăsați să crească o oră în tăvi, îi ungeți cu gălbenuș de ou bătut și apoi îi dați la cuptor la foc mediu pentru 30-40 de minute în funcție de cuptor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu