luni, 5 martie 2018

tort cu 2 creme si frisca






Acest tort a fost facut pentru o buna prietena
Ingrediente
Blat
8 oua
8 linguri faina
 8 linguri zahar
un praf sare
1 plic zahar vanilat
1 varf cutit coaja rasa de lamaie.
2 linguri cacao
2 linguri rom sau caniac
Crema de cacao
Ingrediente
1 lingura de cacao
250 ml lapte
1 lingura faina
2 linguri zahar
50 grame unt
Crema de vanilie
Ingrediente
2 oua
2 linguri de faina
2 linguri de zahar
250 ml lapte
zahar vanilat
Frisca
400 g smantana nefermentata 20% grasime
2 linguri rase de zahar
pentru decor
napolitane
fulgi de migdale
cirese din dulceata
Mod de preparare
Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma cu praful de sare, se incorporeaza zaharul treptat pana spuma nu mai cade de pe tel. Se adauga galbenusurile peste spuma de albusuri si se adauga si plicul de zahar vanilat. Se amesteca usor cu lingura cu miscari de jos in sus.
Se adauga in ploaie faina, amestecand usor pentru a nu se lasa spuma. Se adauga si coaja rasa de lamaie. Ungem o forma sau o tava patrata .
Se toarna compozitia de blat. Se coace la foc bun fara sa fi preincalzit cuptorul. Cand este rumenit si usor desprins de pe vas, blatul este copt.
Crema de cacao
Se amesteca cacao cu faina si zaharul. Se pun 2 linguri de lapte rece peste amestec pentru a se lega si a nu face cocoloase. Se adauga si restul de lapte si se pune la fiert pana se leaga si a fiert. Se lasa sa se raceasca. Cand este calduta se adauga si untul.
Crema de vanilie
Se separa galbenusurile de albusuri. Se amesteca galbenusurile cu zaharul. Cand zaharul s-a mai zdrobit se adauga faina treptat. Albusurile se bat spuma, din care se iau cateva linguri si se adauga peste galbenusuri, astfel incat crema sa devina mai moale si curga din lingura. Nu se pun toate albusurile. Laptele se fierbe cu zaharul vanilat.
1/3 din laptele fierbinte se adauga in bolul cu crema de galbenusuri si se amesteca. Acesta compozitie se toarna in vasul cu lapte de pe foc si se amesteca bine pe foc mic pana crema este fiarta.
Frisca
Intr-un vas inalt se pune smantana rece si se adauga zaharul. Se bate incet cu telul pentru ca frisca sa incorporeze aer si sa creasca usor in volum. Nu se bate prea mult pentru a nu se taia frisca
Ansamblarea tortului
Cand blatul scos din cuptor s-a racit, se taie in 3 felii transversale de aproximativ 1 cm grosime. Cremele sa fie la temperatura camerei. 
Frisca trebuie sa fie la temperatura camerei
Punem un blat pe o tava , apoi punem crema de cacao, blat apoi crema de vanilie.Dupa asezarea ultimului blat se acopera tortul cu frisca si se orneaza cu fructe si fulgi de migdale si cateva napolitane.. Este bun de a fi servit dupa ce a stat peste noapte la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu