luni, 26 martie 2018

Cozonac cu nuca si mac

După multi ani m am revăzut cu o buna prietena care locuiește în Turcia. Cînd ne întâlnit mi a spus așa :"acum că te am prins, mă înveți să fac cozonac că eu nu știu ,ce era să fac i am facut cozonac cu ingredientele pe care le avea"
Așa că uite reteta
Ingrediente
Pentru cozonac
400 gr făină 
60 gr unt 
50 gr zahăr 
1 cub de drojdie de bere 
1 ou 
1 gălbenuş 
125 ml lapte călduţ 
2 linguri coajă rasă de lămâie 
1 plic zahăr vanilat 
sare
Pentru umplutura
200 gr mac 
100 gr zahăr 
150 ml lapte
1 lingurita unt 
1 plic zahăr vanilat 
1 lingura coajă rasă de lămâie
Nuca
Mod de preparare
Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute.
Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie.
În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou. Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră.
Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit.
Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm,una o ungem cu crema de mac iar pe cealaltă punem nuca , se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu