miercuri, 13 decembrie 2017

mancare de bame cu orez

Gustoasă, apetisantă, sățioasă sunt doar câteva cuvinte prin care poate fi descrisă mâncarea mâncarea de bame.

 

 
 


 
Bamele sunt legume mai puţin cunoscute de români, pentru că sunt puţini cei care au avut ocazia să guste, măcar o dată, mâncarea făcută din aceste păstăi. Bunica avea in gradina si erau asa de bune.  Au un gust aparte, deşi unii spun că seamănă cu cu fasolea verde sau sparanghelul, însă dacă mâncarea de bame nu este preparată corect, are o textură mucilaginoasă.

Ingrediente

 750 gr de bame,
 2 cepe albe, nu foarte mari,
1 ceapă roșie,
1 lingură de pastă de ghimbir,
6 – 7 căței de usturoi,
1 lămâie,
2 ardei iuți,
1 linguriță rasă de chimion măcinat,
1 linguriță rasă de coriandru măcinat,
200 de ml de apă,
4 linguri de ulei de măsline,
sare,
piper.
Mod de preparare
Înainte de preparare, bamele trebuie curăţate prin separarea pălărioarelor din dreptul codiţei, cu un cuţit. ”Pentru a nu avea consistenţa mucilaginoasă, bamele trebuie opărite înainte să fie puse la prăjit. Astfel, se pune la fiert o cantitate de aproximativ 1,5 l de apă, în care se adaugă o linguriţă de sare. După ce dă în clocot, se adaugă o ceşcuţă de oţet şi bamele care trebuie lăsate la foc numai două, trei minute, până când îşi schimbă culoarea şi se înmoaie Le spălăm, le curățăm, apoi le tăiem cotorul și vârful (la fel ca la fasolea verde).  Se taie bamele în bucățele mici, de aproximativ un cm.
Luăm un vas încăpător în care punem cepele albe (tocate mărunt), dar și ardeiul iute (și acesta trebuie tocat fin), adăugăm pasta de ghimbir, usturoiul și 200 de ml de apă, o linguriță rasă de chimion măcinat, o linguriță rasă de coriandru măcinat, sarea și piperul și apoi mixăm pentru câteva minute cu ajutorul unui blender. Tăiem ceapa roșie  în jumătate, apoi o tocăm feliuțe subțiri.)
Într-o crăticioară punem 4 linguri de ulei de măsline la încins, adăugăm ceapa roșie tăiată și o lăsăm până se caramelizează puțin. În aceeași oală se toarnă amestecul de ceapă, ardei și condimente. Se mai călește puțin și apoi se adaugă bucățile de bame, o cană de apă și zeama de la o lămâie.
Acoperim cu un capac, și după 10 – 12 minute, maximum, un preparat picant, dar extrem de delicios, este deja gata.
pentru orez
Ingrediente:
2 fire de sofran
1 lingura de unt
1 ceapa mica galbena, tocata (aproximativ 1/2 ceasca)
2 cesti de orez basmati alb
6 cani apa
1 linguriţă de sare
Piper
Oregano
Mod de preparare:
Pisati sofranul intr-un mojar pana obtineti un praf foarte fin, adăugați piper și oregano Se toarnă 1/4 ceasca de apa fierbinte peste praful de sofran, piper și oregano si se lasa la macerat timp de 5 minute.
Între timp spalati si scurgeti orezul Basmati. Într-o oală mare se adauga untul la foc mediu, apoi ceapa tocată şi gatiti pentru aproximativ 3-6  minute, pana ceapa incepe sa se caramelizeze.
Adauga orezul in oală şi gatiti timp de un minut amestecul de orez cu ceapa. Se toarnă lichidul galben de sofran uniform pe partea de sus a orezului. Se adauga apa si se lasa la fiert.
Se acopera vasul si se reduce focul la mic. Se gateste orezul pentru 20 de minute. Apoi se serveste cu mâncarea de bame 
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu