luni, 18 decembrie 2017

dulceata de gutui







Γλικο του κουταλιού κυδώνι
Ιλικα
1 κγ κυδώνι
1 λ νερό
60 μλ χιμο λεμόνι
1 κουταλιτα γλυκού φλούδα λεμονιού
900 γρ ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε δύο τα τρίβουμε σε τρίφτη με φλούδα. Βάλουμε το νερό σε μια κατσαρόλα μεγαλι κε αφισουμε να βράσει, μετά προστετουμε τα κυδώνια, χιμο κε φλούδα λεμονιού. Χαμηλώνουμε τιν φωτιά κε αφισουμε να βράσει μέχρι μαλακοσσουν τα κυδώνια περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ζάχαρη κε αφισουμε να βράσει, μέχρι να λιώσει ταχαρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κε αφισουμε να βράσει χωρίς καπάκι, ανακατεύουμε που κε που, κε βράσουμε για 30 -50 λεπτά. Βάζουμε το γλυκό στο βάζο, βάλουμε τα καπάκια και γυρίσουμε ανάποδα
Ingrediente
1 kg de gutui spălate şi date prin răzătoare (aproximativ 5 gutui)
1 litru de apă
60 ml de suc de lămâie
1 lingură de coajă de lămâie
900 g de zahăr
Mod de preparare
Pregătiţi gutuile, spălaţi-le şi tăiaţi-le în două. Daţi-le prin răzătoare până ajungeţi la cotor, inlclusiv coajă
Puneţi apă într-o oală mare, largă şi cu fundul gros (6-8 litri) şi aduceţi-o la punctul de fierbere. Adăugaţi gutuile date prin răzătoare, zeamă de lămâie şi coajă de lămâie. Reduceţi focul şi lăsaţi să fiarbă încet până ce se înmoaie gutuile, aproximativ 10 minute.
Adăugaţi zahărul şi fierbeţi din nou. Amestecaţi pentru a dizolvă cristalele de zahăr. Scădeţi temperatura. Lăsaţi să fiarbă fără capac şi amestecaţi din când în când până ce dulceaţă capătă o culoare cărămizie şi se îngroaşă, însă 30-50 de minute.
Turnaţi dulceaţă în borcane fierbinţi şi acoperiţi-le. Înainte de aplicarea capacelor, sterilizaţi-le prin punerea într-un bol şi acoperire cu apă clocotită. Ştergeţi gurile borcanelor astfel încât să fie uscate înainte de aplicarea capacelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu