suc de rosii

 
Un suc de roșii gustos și ușor de făcut, mult mai bun decât cel cumpărat. Ai nevoie de numai 3 ingrediente pentru această rețetă simplă.
Ingrediente
1 legatura pătrunjel
1 legatura ţelină
10 kg roşii foarte bine coapte
Mod de preparare
Se aleg roşii bine coapte, dacă se poate din mai multe soiuri, pentru ca sucul să fie mai gustos. Se spală foarte bine cu apă rece, se taie în jumătăți sau în sferturi şi se curată de partea albă de la codiţă. Cele care nu sunt bine coapte se dau deoparte sau se alege numai partea bine coaptă din roşie.
Se trec prin mașina de tocat la care s-a montat separatorul de roșii (lasă să treacă numai pulpa de roşii şi separă coaja şi semințele) de două sau de trei ori, astfel încât să se obțină cât mai multă pulpă de roşii, care se colectează într-un castron şi se pune într-o oală cu fundul mai gros.
Sucul de roșii astfel obținut se pune la fiert, cel mai bine pe o placă de fontă pusă deasupra flăcării, împiedicând astfel prinderea sucului de vas sau chiar afumarea. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn, insistând mai ales pe fundul vasului şi se lasă să fiarbă până scade un sfert din suc sau mai mult dacă vrem să obţinem un suc mai consistent.
Se aromează cu frunze de ţelină şi de pătrunjel verde şi se toarnă în sticle (eu nu am mai avut sticle si am pus sucul in borcane) care trebuie să fie foarte bine spălate, uscate şi chiar preîncălzite în cuptorul încins. Se toarnă în porții mici, având grijă să nu se crape sticlele, apoi se închid ermetic şi se sterilizează, 15-20 de minute. Se acoperă şi se mai lasă o oră în vasul cu apă fierbinte, apoi se scot şi se înfășoară imediat în şervete groase şi se lasă până a doua zi.
Sticlele (borcanele)cu suc de roșii păstrează într-un loc uscat şi răcoros.

Comentarii

Postări populare