baclava

Pentru ca unii m ati intrebat cum se face baclavaua cu foi de cumparat, iata ca am facut si aceasta reteta si o scriu
Ingrediente
500 gr foi de placinta
Pentru umplutura
1 kg nuca măcinata
1 pachet pâine prăjită (friganea)
1lingura scorțișoara
200 gr zahar
 Pentru sirop:800 gr zahăr
3 pahare apă
½ lămâie sau portocală (zeamă şi coajă)
7-9 cuișoare
1 bat scorțișoara
3 linguri coniac
1 lingura miere
Mod de preparare: 
Sirop
Apa , scorțișoara, mierea, coniac , zeama , coaja de lămâie /portocala si zaharul se fierb, amestecind din cind in cind. Din serbetul care fierbe se pica o picatura pe o unghie. Daca pe unghie nu curge in stinga sau in dreapta, inseamna ca serbetul e gata.
Se asaza in tava patru foi apoi se pune umplutura de nuca, apoi cite o foaie si cite un strat de nuca pisata pina se pun toate foile si toata nuca. Marginile foilor care ies peste marginea tavii se intorc spre tava. Se taie baclavaua in lung si in lat. In fiecare pătrat de baclava înfigem un cuișor. Punem uleiul sa se încingă si apoi cu lingura punem peste baclava. Preîncălzim cuptorul (aer ) la 180 de grade
Baclava se coace la cuptor pana se rumenește, la foc mai mic si se lasă aproape 2 ore sa se facă. Se lasa apoi sa se răcorească 5 minute. După care adăugam ușor cu lingura șerbetul rece. Atenţie, siropul trebuie lăsat să fiarbă bine. Se recomandă ca siropul să fie rece dacă îl turnăm imediat după ce am scos plăcinta din cuptor, fie lăsăm baclavaua să se răcească şi turnăm deasupra sirop fierbinte. Astfel foile îşi vor păstra consistenţa potrivită fără să se cruzească ori să se înmoaie excesiv.
Baclavaua trebuie să se „aşeze” 24 de ore înainte de a fi servită. Poftă bună!

Comentarii

Postări populare