gem de prune

e timpul sa ne gaandim la iarna care vine.
Gemul de prune nu este doar gustos, ci are şi numeroase efecte benefice pentru organism: este detoxificant, tratează constipația şi conține antioxidanți. Se face ușor, se păstrează bine şi dă gust multor prăjituri!
Ingrediente:
6 kg de prune coapte (cântărite fără sâmburi)
1 kg de zahăr
2 vanilii
Mod de preparare:
Prunele se spală, se sparg pentru scoaterea sâmburilor, se pun într-un vas mare şi se lasă cel puţin 2 ore cu zahărul peste ele pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii. Se poate băga în blender o parte din prune sau se pot da prin tocătorul de carne. Gemul va fi astfel mai fin.
Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure de prune. Ca un mic truc, în oala în care se pun fructele la fiert se pun pe fund câteva picături de ulei. Atenţie însă: acest truc nu garantează că gemul nu se va lipi de vas dacă este lăsat nesupravegheat. Între timp borcanele trebuie spălate, uscate şi sterilizate la cuptor. După răcire gemul este pus în borcane, căpăcit şi pus din nou la cuptor (în borcane) fără a se ţine foarte mult, (dar atât cât trebuie, în funcție de numărul borcanelor, de temperatura setată) pentru a se da un plus de siguranță în păstrarea lor pe timpul iernii.

Comentarii

Postări populare